Trezalka 50g

Neohodnotené
€2,40
Skladom (>5 ks)

Trezalka/Ľubovník sa oddávna pokladá za výnimočnú rastlinu, pretože má širokospektrálne liečivé použitie. Veľmi priaznivo účinkuje pri chorobách tráviacej sústavy (najmä žalúdka, žlčníka a pečene), pri poruchách močových ciest, nervových poruchách (nervová vyčerpanosť, nespavosť, predráždenosť, migrény, depresie), zlepšovaní krvného obehu, zvonka v obkladoch na rany, popáleniny, hemoroidy a pod.

Príprava: Vriacou vodou zalejte bylinu v pomere 2,5 g (cca 3 vrchovaté čajové lyžičky) na 250 ml vody. Ponechajte 8-10 minút lúhovať. Potom preceďte. Odporúčame 1-2 x denne.

Zloženie: vňať trezalky/ ľubovníka (Hypericum perforatum).

Detailné informácie

Podrobný popis

Latinský názov: Hypericum perforatum

Ľudové názvy: Trezalka, ľubeník, láskavec, svätojánska bylina, koreň matky božej, kvieťa panny Márie, čarovník, dieravec, križek, zvonček, prestrielavec, bylina sv. Jána, červený zvonček

Účinné látky: Malé množstvo silice (0,6-3 ml/kg), triterpény, steroly, fenolické látky: kys. kávová, kys. chlorogenová, proanthocyanidiny, flavonoidy (2-4 %, hyperín, rutín, quercitrín, isoquercitrín), bioflavonoidy, farbivá - naftodiantrony (hypericín, vzniká z emodin anthronu cez pseudohypericín).

Zbieraná časť: Vňať (Hyperici herba)

Sušenie, zosychací pomer: Ľubovník sušíme buď vo zväzkoch zavesených na tienistom a vzdušnom mieste, alebo rozložený v našuchorenej vrstve do 10 cm. Sušenie na slnku sa neodporúča, pretože vňať mení farbu a zároveň stráca obsah silíc. Počas sušenia otáčame. Ak použijeme umelé teplo, teplota nesmie prekročiť 35 °C. Ľubovník patrí medzi dobre sa sušiace byliny, len je potrebné strážiť suchosť nielen stoniek a listov, ale aj kvetov. Často sa stáva, že sa vňať s praskotom láme, ale kvety sa ešte "mažú". Puky kvetov usychajú ako posledné. Dobre usušená vňať musí byť olistená, mať sviežo zelenú farbu a žltý kvet. Balíme do papierových a jutových obalov.

Doba zberu: Jún - august

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní užívatelia môžu pridávať články. Prosím prihláste sa alebo sa registrujte.

Nevypĺňajte toto pole: