Baza čierna 50g

Neohodnotené
€2,40
Skladom (>5 ks)

Čaj z Bazy čiernej priaznivo pôsobí pri všetkých chorobách z prechladnutia. Vyvoláva potenie, ničí hnilobné baktérie, čistí zahlienené priedušky.

Príprava: Vriacou vodou zalejte bylinu v pomere 2,5 g (cca 3 vrchovaté čajové lyžičky) na 250 ml vody. Ponechajte 8-10 minút lúhovať. Potom preceďte. Odporúčame 1-2 x denne.

Zloženie: kvet bazy čiernej (Sambucus nigra).

Detailné informácie

Podrobný popis

Latinský názov: Sambucus nigra

Ľudové názvy: Bieda, Psia baza, Bez, Biedza, Pánbožkova apatieka

Popis a výskyt: Krík dosahujúci cca 4 až 6 m, domáci v Európe a Malej Ázii. Kvitne aromatickými bielymi kvetmi a zrelé plody sú malé, čierne kôstkovice dozrievajúce koncom augusta.

Na začiatku kvitnutia sa odstrihuje celé kvetenstvo (vrcholce) a sušia sa rýchlo v tieni. Čerstvé kvety majú intenzívnu a pre niekoho nepríjemnú vôňu, ktorá sušením čiastočne zmizne.

Účinné látky: Flavonoidy (rutín, kvercetín, izokvercitrín, hyperozid), deriváty kys. ferulovej a kávovej, malé množstvo silice. Plody: antokyány, lavonoidy, org. kyseliny (jablčná, citrónová), sacharidy, silice. Semená obsahujú kyanogénne glykozidy.

Účinky: Účinky sú najmä potopudné – slúži na tzv. vypotenie pri infekčných chorobách typu chrípka či nádcha. Sušený kvet pôsobí diureticky (močopudne) a používa sa do čajových zmesí na odvodnenie organizmu. Experimentálne boli potvrdené protizápalové a mierne antimikrobiálne a protivírusové účinky. Plody se užívajú podobne, aj keď ich účinok je o poznanie slabší. Je to ale dobrý zdroj vitamínu C, ktorý slúži na výrobu tradičného bazového sirupu alebo vína. Využitie však majú hlavne v potravinárstve: bazová šťava sa používa na prípravu niektorých drahších ovocných džúsov (napr. z čiernej ríbezle). Vo väčšom množstve je baza mierne preháňavá, podobne ako napríklad slivky.

Okrem kvetov a plodov je celá rastlina mierne jedovatá. Pri vyšších dávkach (hlavne pri plodoch užívaných za studena) sa môže vyskytnúť preháňací účinok alebo iné tráviace ťažkosti.

Sušený kvet sa používa v dávkach 2 – 3 g ako horúci nálev (čaj), a to 2 až 3× denne. Z kvetov je možné vyrobiť aj sirup.

Bazové drevo slúžilo k výrobe tradičného slovenského hudobného nástroja – fujary.

Zbieraná časť: Kvet so stopkou, plod bez stopky (Sambuci flos cum stipite, Sambuci fructus sine stipite)

Sušenie, zosychací pomer: Aby kvet nezhnedol, je potrebné ho usušiť v čo najkratšom čase. Najlepšie sa suší zavesený na špagáte v prievane alebo rozprestretý na čistom papieri či site (kvetom dole a stopkou nahor) v dobre vetranej miestnosti či pri peci alebo kúrení. Nikdy kvet nesušíme na priamom slnku. Ak použijeme teplo umelé, nesmie teplota presiahnuť 40 °C. Správne usušené bazové kvety majú svetložltú farbu a typickú príjemnú vôňu. Hnedé či zatuchnuté odstraňujeme. Po usušení chránime pred vlhkom - stačí aj jeden daždivý deň a usušený kvet naspäť prijíma vlhkosť. Pri druhom dosúšaní väčšinou stráca pôvodnú farbu, hnedne, a tým sa stáva bezcenným. Balíme do papierových vriec. Plod sušíme aj so stopkou na slnku alebo umelo pri teplote do 50 °C (pozor na pripálenie). Sušíme buď rozvešané na špagátoch alebo ich rozkladáme na drôtené sitá. Po usušení je potrebné plody prečistiť na sitách a odstopkovať. Plod bez stopky pri sušení púšťa šťavu a komplikuje sušenie. Správne usušené plody bazy sa nezlepujú a nefarbia ruky. Prímes stopiek je nežiaduca. Plody bazy balíme do pevných papierových obalov. Sušiaci pomer: kvet 6:1, plod 8:1.

Doba zberu: Kvet: máj - jún, Plod: august - september

Dodatočné parametre

Kategória: Bylinné čaje
Hmotnosť: 50g

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní užívatelia môžu pridávať články. Prosím prihláste sa alebo sa registrujte.

Nevypĺňajte toto pole: